Sofie Svensson föreläser om tester i träning

Den andra föreläsningen i föreläsningsserien som Svenska Friidrottsförbundet tillsammans med nätverket EPOS arrangerar för och med kvinnliga coacher är med Sofie Svensson som jobbar på HPC i Växjö. 

Sofie Svensson kommer den 12 april att berätta om vilka tester som i dag används för olika idrotter och vad de visar. Vi kommer även resonera om hur du sedan som tränare kan använda dessa resultat för att göra en bättre tränings­planering och nå bättre resultat i framtiden.

Sofie, varför vill du göra denna föreläsning för det kvinnliga nätverket, EPOS?

– När Karin Torneklint ställde frågan till mig första gången mitt under ett labbtest svarade jag ja utan egentligen veta vad det handlade om. Men det kändes spännande och när vi ett par veckor senare satte oss ner berättade hon mer vad nätverket handlar om och vad föreläsningsserien hade för huvudsyfte. Jag kände att detta verkligen var något som träffade mig. 

– Jag vill dela med mig av min kunskap kring tester och hur vi kan använda det ut i den dagliga träningen för att få idrottarna att ta nästa steg för att bli bättre. En anledning till är att det inte är lätt att vara kvinnlig tränare och kan jag inspirera och boosta andra så gör jag det mer än gärna. I dag är jag på en plats där jag känner att det är okej att vara den sportnörd som jag är. Jag får verkligen nörda ner mig i det som intresserar mig trots att jag fortsatt då och då möter motstånd från omgivningen. Detta har inte alltid varit eller är en självklarhet.

– Jag är tacksam för att få denna möjlighet att delge mina erfarenheter.

SOFIE SVENSSON
Sofie Svensson jobbar på HPC i Växjö och är en av de i Sverige som i dag testar flest idrotta­re från lagidrott och individuella idrotter. Varje år genomför hon cirka 200 labbtester och tiotusentals sprint- och hopptester.

Skriv en kommentar