Konsten att se alla människor

Att Sundström Safety tagit initiativet till EPOS – nätverket som ska locka fler kvinnor att utvecklas som ledare inom idrotten – är inte konstigt. Per Sundström målade ofta bilder, såväl bokstavligt som symboliskt, där människan var i fokus.

Det har gått närmare 100 år sedan bergsingenjören Ivan Sundström Sr 1926 startade det som i dag är Sundström Safety och som fortfarande drivs inom familjen.

Barnbarnen Eva, Michael och Ivan Jr har alla ledande befattningar inom bolaget och för vidare arvet efter pappa Per och farfar Ivan Sr. Och det är inte bara kunskapen och förmågan att driva ett framgångsrikt företag som de fått med sig utan också en stor omtanke för medmänniskan.

Eva Sundström berättar hur deras pappa Per, många gånger genom konsten, förde vidare sin syn på andra.

– Han var en pappa som alltid var närvarande och vi målade väldigt mycket tillsammans. Det var ovanligt för den tidens pappor där många annars satt i en fåtölj och läste tidningen. Han hade alltid ett stort hjärta för den lilla, vanliga människan och såg till att alla fick synas, stor som liten, säger hon.

– Han älskade verkligen att gå runt och prata med alla på jobbet i den mån han kunde, såväl på kontoret på Lidingö som i fabriken i Lagan. Han hade en stor och uppriktig respekt för alla.

Målandet blev en stor del av Pers liv och han blev i ung ålder antagen till det som i dag är Konstfack.

– I samma veva fick han mer eller mindre ta över företaget så konstnärsbanan fick bli en hobby, men han märkte tidigt vilken nytta han hade av sin konstnärliga ådra som företagsledare.

Per målade ofta och flera av hans verk – många av dem målade tillsammans med barnen – hänger hos Sundström Safety.

Värderingarna och synen på andra människor som Per förde vidare till sina barn har fortsatt att prägla familjeföretaget och nu bland annat resulterat i satsningen EPOS (Equality in memory of Per O Sundström) som tillsammans med flera ledande idrottsförbund och -klubbar har som syfte att locka fler kvinnor att bli ledare även i idrottens värld.