Martina Höök: ”Den hållbara skidåkaren”

Den första föreläsningen i föreläsningsserien som Svenska Friidrottsförbundet tillsammans med nätverket EPOS arrangerar för och med kvinnliga coacher är med doktoranden och tränaren Martina Höök om faktorer som gör att skidåkare kan prestera på en hög nivå under lång tid.
 
– För några år sedan fokuserade jag mycket på att lägga upp ”de bästa” passen för mina aktiva i landslaget. Jag var inrutad i fysiologi och hur träningen bäst skulle bedrivas och försökte utbilda idrottarna i att förstå varför de gjorde olika träningsmoment. Ju mer erfarenhet jag samlat på mig ute i verksamheten, ju mer har jag insett att träningen absolut är viktig, men att må bra och att hålla sig skadefri är nog så viktigt för att bli en framgångsrik idrottare, säger Martina Höök. 

– I denna föreläsning vill jag lyfta frågan om vad en hållbar idrottare är och diskutera ämnet med andra tränare med erfarenhet från olika idrotter. Målet är att vi tillsammans ska hitta arbetssätt för att skapa hållbara idrottare.

Föreläsningen kommer att hållas för Svensk Friidrotts och EPOS medlemmar den 22 mars.

OM MARTINA HÖÖK
Martina Höök är doktorand vid Mittuniversitetet och bedriver där forskningsstudier om vad som gör en skidåkare bra under lång tid, det vill säga en hållbar skidåkare. Hon forskar på kunskap och kommunikation mellan aktiv, tränare och resur­spersoner, energiintag, träning, mental hälsa och andra faktorer som är viktiga för en lång och framgångsrik karriär. Martina har även under flera år varit senior- och juniortränare för Svenska Skidförbundet.

Skriv en kommentar