Redhawks mål: Fler tjejer i ishockeyn

Malmö Redhawks satsar på att få in fler kvinnor i verksamheten – såväl på som utanför isen.

– Kvinnor har under en lång tid varit underrepresenterade inom alla delar av ishockeyn och det är någonting som vill förändra. För vår del handlar EPOS om att vi ska bli mer jämställda, säger Carl Söderling, ansvarig för klubbens samhällsengagemanget #MerÄnHockey.

På herrsidan har Malmö Redhawks varit ett av Sveriges bästa ishockeylag under många år, på damsidan har en större satsning inletts först de senaste åren. Den här säsongen ledde klubben elitettan när säsongen avbröts på grund av pandemin och även om målet är att gå upp till SDHL är satsningen vid sidan av rinken lika viktig.

Att bli en del av EPOS och bidra till att ge kvinnliga ledare bättre förutsättningar var självklart för klubben.

– När vi bestämde oss för att bli en del av EPOS satte vi direkt ihop en arbetsgrupp där vårt fokus är att arbeta för att i första skedet få in fler tjejer i sporten och i nästa steg arbeta för att kunna utveckla många av den till ledare, säger Carl Söderling.

I arbetsgruppen ingår Malmö Redhawks styrelseledamot Benedikte Holmberg som har flera års erfarenhet i näringslivet och deras flickhockeytränare Sofia Andersson.

– Vi vill bedriva en verksamhet som är för alla som älskar sporten oavsett kön. Vi vill visa vägen och visa hela Sverige att hockey är för alla, säger Andersson.

Mer konkret har klubben satt upp som mål att:

…hjälpa till att starta en flickhockeyserie i Skåne
…öka jämställdheten i ungdomssektionen
…öka antalet ledare inom såväl klubbens flickhockey som elitverksamhet på damsidan
…få in minst en ledare i herrarnas elitverksamhet

– För vår del handlar EPOS om att vi ska bli mer jämställda, säger Söderling.