Tre friidrottstränare i nytt SOK-projekt

Svenska Olympiska Kommittén (SOK) har skapat ett tränarprogram för att få fram fler kvinnliga tränare till framtida OS-trupper. Från friidrotten finns Lotta Borgius, Malin Sundström och Johanna Vikström med.

Tidigare i maj, i ett pressmeddelande, gick SOK ut med information om ett nystartat tränarprogram för kvinnliga tränare – med målet om en jämställd tränartrupp till OS 2028 och 2030. De har valt ut en ”Olympisk Offensiv”, vilket består av 20 kvinnliga tränare från 13 olika individuella sommaridrotter, som bedöms ha potential att vara topptränare inom två till sex år. Målet är att antalet kvinnliga tränare i OS-truppen ska öka från tio procent till 35–50 procent, med sommar-OS i Los Angeles 2028 och vinter-OS 2030 som huvudmål.

– Redan till sommar-OS i Paris 2024 och vinter-OS 2026 ska vi se ett starkt trendbrott i antalet kvinnliga tränare, säger Ulrika Sandmark, ansvarig för projektet, i pressmeddelandet.

Med tre tränare vardera har Svensk Friidrott och Svenska Simförbundet störst representation i det nystartade projektet. Från friidrotten är det Lotta Borgius, Malin Sundström och Johanna Vikström som blivit utvalda.

Malin tränar i dag en grupp killar mellan 21 och 27 år i IFK Lidingö, och i fjol blev hon utsedd till ”Årets Seniortränare” i klubben. I gruppen finns bland annat hennes son Simon Sundström, som tog hem ett brons på 3 000 meter hinder när JEM avgjorde i Gävle år 2019.

Johanna Vikström prisades också för sina tränarinsatser när hon förra året blev utsedd till ”Årets Tränare” på Friidrottsgalan. Hon påbörjade sin tränarkarriär för sju år sedan, och flyttade till Växjö 2018 med ambitionen att utvecklas som tränare vid Prestationscentrum Kast i Växjö. Bland hennes aktiva finns kulstötarna Frida Åkerström och Viktor Gardenkrans, men också diskuskasterskan Emma Ljungberg.

– Det här ska bli jättespännande att följa. De är verkligen på steget in att träna folk i världseliten. Både Johanna och Malin har aktiva som exempelvis skulle kunna vara med på EM. Det är också extra spännande att de tog med Lotta, som inte kommit lika långt som de andra i sin tränarkarriär, säger Karin Torneklint, förbundskapten för det svenska friidrottslandslaget.

Ja, Lotta Borgius (tidigare Johansson) är ett relativt nytt namn i tränarsammanhanget. Hon är deltidsanställd i Hammarby Friidrott, där hon tränar en stor grupp 05-00:or. Som aktiv tävlade hon själv på elitnivå och sprang 400 meter på EM 1994 i Helsingfors. På samma distans tog hon även två SM-guld 1994 och 1996. Hennes personliga rekord är 52.67, vilket är den sjätte snabbaste tiden genom tiderna i Sverige.

– Det är fantastiskt roligt att få vara med! Jag ser det här som en gyllene möjlighet att kunna fortbilda sig och lära sig mer. Det finns nog flera i programmet, med mer erfarenhet av att träna elitaktiva, som jag kan lära mig mycket av. Det har jag inte riktigt gjort än, eftersom de flesta som jag tränar fortfarande går på gymnasiet, säger Lotta Borgius.

– Jag har ju läst de kurser som friidrottsförbundet har, upp till certifierad coach. Sen har jag också egen erfarenhet av friidrott, från när jag själv var elitaktiv, avslutar Borgius.