EPOS
Det senaste halvåret har bjudit på viktiga steg framåt. Nya tränare har anslutit till nätverket, EPOS har ombildats till en stiftelse där flera klubbar och förbund har klivit in som medlemmar. Vi har fått mötas, dela kunskap och inspirera varandra. Tillsammans bygger vi en rörelse som gör skillnad, inte bara i dag, utan för framtidens ledare inom svensk idrott.
EPOS medlemmar driver alla sina egna unika satsningar, och vi är stolta över att få vara ett stöd i det arbetet. Läs mer om de här:
Svenska Skidförbundet Längd
Under senaste halvåret har vi på SSF längd jobbat med att sprida vår jämställdhetsplan som vi fastslog strax efter nyår. Den ligger nu ute i våra avdelningar där man fått i uppdrag att gå igenom den och fastställa hur man inom varje avdelning ska jobba med den och vilka aktiviteter som ska genomföras.
Perioden under våren är för oss en intensiv period där mycket handlar om att utvärdera och göra nya planer.
Med hjälp av det bidrag vi fått från EPOS så planerar vi för ett arbete där vi kommer att lägga mycket resurser på att få med fler kvinnor ut på världscupen som vallare. Ansvaret har vår vallachef för att genomföra projektet.
Under våren har vi rekryterat en kvinna till vårt tränarteam på A-landslaget, Ida Ingemarsdotter. Den tjänsten utannonserades aldrig, vilket vi har sagt att vi alltid ska göra. Men den här gången så hade vi personer inom vår organisation som ville ha uppdraget och där vi ansåg att vi kunde internrekrytera eftersom de var de mest kompetenta vi ansåg kunna hitta i Sverige. För uppdraget rekryterades Ida Ingemarsdotter och Johan Granath.
Framåt så har vi bjudit in våra kvinnliga elittränare till nätverksträffen på Lidingö i höst och hoppas på bra deltagande.
Vår stora kickoff med all personal som vi haft planerad till slutet av maj fick ställas in. Där hade vi tänkt lyfta jämställdhetsfrågan och även bjuda in någon föreläsare. Nu planerar vi för att göra det under något annat tillfälle nästa arbetsår, som för oss börjar 1 juli.
RF-SISU Västra Götaland
Idrott- och jämställdhetskonferens den 16/10 i Göteborg
Vi arrangerar tillsammans med Göteborgs universitet och i samarbete med en rad andra organisationer, en idrott- och jämställdhetskonferens. Vi kommer att hålla till på Göteborgs universitet vid Grönsakstorget i centrala Göteborg.
Konferensen riktar sig till personer med makt att skapa förändring; politiker, kommuner/regioner, idrottsrörelsen och akademin.
Tre workshops har genomförts tillsammans med representanter från RF, SOK, Sv Fotbollförbundet, Sv Orienteringsförbundet, Sv Judoförbundet, Sv Skidförbundet, Göteborgs Ishockeyförbund, Göteborgs Fotbollförbund, Västsvenska Innebandyförbundet, Handbollsförbundet Väst, IFK Göteborg, FC Rosengård, Länsstyrelsen Västra Götaland, Sveriges fritids- och kulturchefsförening, MUCF, organisationen MÄN, High Performance Göteborg samt representanter från näringslivet.
Intresseanmälan för konferensen har gått ut och intresset är hittills stort, främst från kommuntjänstepersoner men även idrottsrörelsen.
Rapport: Vilka tränar dam- och herrlagen?
Vi arbetar med att färdigställa en rapport med namnet ”Vilka tränar dam- och herrlagen?”. Rapporten kartlägger kvinnor och män i tränarroller för våra sju största lagidrotter i Sverige: fotboll, handboll, bandy, ishockey, innebandy, volleyboll och basket.
Statistik samlas in från lag i högstaligornas hemsidor och ger en bild av representationen inom elitidrotten.
Utbildningsfilmer
Vi kommer att producera filmer under året. Vi har dialog med Nylöse (boxning) och Lockerud Mariestad (innebandy) som är förebildsföreningar utifrån olika jämställdhetsperspektiv. Dessa kommer att användas som positiva exempel i utbildning likt filmer för Qviding FIF och IFK Göteborg tidigare formats.
Djurgårdens IF Fotboll
Vi har under våren fokuserat på att skapa mer struktur i vårt jämställdhetsarbete och stärka engagemanget kring kvinnliga tränare. En stor del av arbetet har handlat om att aktivera mammor i våra yngsta lag, stärka dialogen med våra partners, samt planera nya initiativ för att inspirera fler kvinnor att bli tränare. Vi ser också en potential i att skapa nätverksträffar och mentorprogram kopplat till våra dammatcher. Utbildningsinsatser och rekrytering inom knatteskoleverksamheten är en prioriterad del i det fortsatta arbetet.
Svensk Friidrott
Svensk Friidrott har under våren fortsatt att driva jämställdhetsarbetet framåt genom flera nya satsningar och projekt. En viktig förändring är tillsättningen av Mikaela Wieslander som ny sportchef – en roll med stor betydelse för det strategiska ledarskapet inom elitverksamheten.
Förbundet har varit aktivt i EPOS styrgruppsarbete och deltagit i ordförandekonferensen, samt lämnat in projektansökningar kopplade till utvecklingen av jämställd tränarmiljö. Ett av de mest centrala initiativen är projektet Elitcoach 2028, som drivs i samarbete med Svenska Simförbundet och Svenska Bandyförbundet. Totalt har 20 tränare antagits till programmet, varav åtta inom friidrotten. Med stöd från RF och Linnéuniversitetet får deltagarna under två år verktyg och stöttning för att utvecklas i sina roller som elittränare. Projektet utmärker sig genom sin förankring i tränarnas egna föreningar och arbetsmiljöer samt genom kopplingen till förbundets prestationscentrum.
Tillsammans med Simförbundet har en ansökan skickats in till Jämställdhetsmyndigheten för utvecklingen av ett digitalt verktyg som ska användas i utbildning och förändringsarbete kring jämställdhet.
För att långsiktigt lyfta fler kvinnliga tränare har elitklubbarnas förening, i samråd med förbundet, också instiftat ett nytttränarstipendium för föredömlig, kvinnlig elitcoach. Dessutom har jämställd representation i landslagens ledarteam varit ett prioriterat ämne under Elit & Landslag-möten, särskilt inför sommarens mästerskap.
Inför hösten planeras ett utåtriktat arbete mot distrikten, med fokus på att sprida kunskap om jämställdhet inom elitmiljöns tränarskap och skapa ännu starkare strukturer för framtiden.
Elitfotboll Dam
Under det senaste halvåret har flera konkreta steg tagits inom ECP-initiativet:
Seminarieplanering och genomförande: Ett omfattande arbete har lagts på att planera seminariet ”Inside Elite Coaching Pathways” som hålls den 24 oktober på Sergel Hub i Stockholm. Seminariet syftar till att lyfta fram kvinnliga tränare och skapa nätverk mellan aktörer inom damelitfotbollen 1 2.
Rapportering och analys: En uppdaterad rapport, ECP rapport 2024-ENG 2.0, har tagits fram och delats med partners och externt. Den belyser strukturella och individuella hinder för kvinnliga tränare och lyfter fram actions för att öka antalet kvinnor inom elitfotbollen.
Partnerskap och påverkan: Samarbeten med aktörer som Akea, Sundström Safety, EPOS har fördjupats. Dessa partnerskap används för att driva förändring och skapa långsiktig påverkan inom tränarutveckling.
Intern kommunikation och förankring:
Arbetet med dialog på sportchefsträffar och klubbchefsmöten arbetas fortsatt med, integreraring av perspektivet av jämställd deltagande är på g. utbildningsstöd utskickat som är enormt uppskattat av klubb.
- Rapport
- Utbildningsbidrag –
- Intervjuer med förebilder
- Främjande av jämställt deltagande på tränarkonferenser och utbildningar
Framåt:
- Efter sommaren startar insamlingen av data för tränarteamen för att göra 2025 års rapport av ECP. Även då kommer datan från den kvalitativa intervjustudie vi gör med klubbchefer, sportchefer och ordföranden i OBOS Damallsvenskan.
- Fler intervjuer kommer på plats, och även planeringen för aktiviteter för 2026.
- Det har skett en enorm effekt då vi är inne på sista året där allt eftersökning/undersökning mynnar ut i konkreta aktiviteter.
Det finns en tydlig känsla av framdrift och engagemang:
Stolthet och trovärdighet: ECP lyfts fram som ett trovärdigt och konkret initiativ som stärker Elitfotboll Dams varumärke och interna stolthet.
Strategisk förankring: Initiativet är väl förankrat i Elitfotboll Dams övergripande strategi och används som ett exempel på hur man kan arbeta med hållbarhet, jämställdhet och långsiktig påverkan.
Engagemang från klubbar och partners: Det finns ett växande intresse från både klubbar och externa aktörer att delta i och bidra till ECP, vilket tyder på att uppdraget upplevs som relevant och meningsfullt.
IFK Göteborg
IFK Göteborg har under våren inlett flera viktiga initiativ för att stärka jämställdhet inom föreningen och skapa fler möjligheter för kvinnliga tränare. Året inleddes med premiären av musikalen Så länge bollen rullar, som i samband med detta också följdes upp av ett seminarium hos MAQS Lawfirm. Seminariet samlade deltagare från offentlig sektor, näringsliv och civilsamhälle för att diskutera olika aktörers ansvar i att uppnå större jämställdhet inom föreningslivet.
I anslutning till musikalen har ett arbetsmaterial tagits fram i samarbete med RF-SISU. Materialet riktar sig till spelare, ledare och styrelser i klubbar – med syfte att stötta reflektion och strukturellt förändringsarbete kopplat till jämställdhet. IFK Göteborg använder nu detta material som grund i sitt interna utvecklingsarbete.
Sedan april har föreningen även förstärkt styrelsen med flera nya representanter, samt tillsatt en ny fotbollsansvarig med helhetsansvar för A-lag herr, dam och akademi. Detta har inneburit en introduktionsfas med fokus på att förankra och följa upp föreningens verksamhetsplan.
Framåt planeras en tydlig satsning på utbildning och nätverkande. I augusti genomförs en SvFF D-utbildning för 25 tjejer i Göteborgsområdet. Målgruppen är både interna deltagare och ledare från breddklubbar – kvinnor som är, eller vill bli, tränare. Förutom utbildning syftar satsningen till att bygga ett långsiktigt nätverk av kvinnliga tränare i och runt IFK Göteborg.
Malmö Redhawks
Under våren har vi fortsatt bygga vår tjejverksamhet och avslutade säsongen med 117 aktiva tjejer – en stabil grund för fortsatt långsiktigt arbete. Totalt hade vi sex kvinnliga tränare i verksamheten, varav tre är föräldrar där framtida tränarambitioner ännu är oklara, två är unga spelare med tydligt driv att utvecklas som ledare, samt Sofia Andersson som vi aktivt stöttar i sin tränarresa.
Vi har rekryterat två nya kvinnliga tränare under försäsongen: Natasha Spahic som fystränare i U14 och Malin Ohlsson som assisterande i damjuniorlaget. Tillsammans med dem arbetar vi nu med individuell utvecklings- och utbildningsplan.
Vi har också ansökt om stöd från EPOS för att kunna genomföra vår utbildningsplan med målet att ha minst åtta kvinnliga tränare i verksamheten till säsongen 2027/2028. Närmast väntar utbildningsinsatser för våra unga ledare, fortsatt dialog med våra föräldratränare och fortsatt stöd till Sofia Andersson i hennes ledarroll och vidareutbildning.