Frida Svensson om vägen från elitidrottare i Sverige till föreningsgrundare i Schweiz.
Från svensk mästare till föreningsbyggare utomlands – Frida Svenssons resa är ett exempel på vad som kan hända när passion, envishet och erfarenhet förenas. I Genève har hon skapat en friidrottsklubb från grunden – i motvind, men med övertygelsen som kompass.
“Jag ville dela med mig av allt friidrotten gett mig”
Efter en elitkarriär inom friidrotten och en återkomst efter första barnet, tog livet en ny vändning när Fridas man fick ett jobberbjudande i Schweiz. Med sitt andra barn på väg kändes det som rätt tillfälle för en ny utmaning.
– Jag började som gymnastiklärare på Svenska skolan i Genève och insåg hur roligt det var att jobba med barn – och hur mycket jag hade att bidra med från min idrottskarriär.
När den lokala friidrottssektionen inte visade intresse för hennes engagemang, uppmanades hon att starta något eget.
– Jag kastade mig in i det. Skrev stadgar, startade en styrelse och ansökte om stöd från kommunen – som sa att det var en dålig idé. Men jag gav mig inte.
Efter flera revideringar, presentationer och mycket fotarbete kunde hon till slut dra igång. Klubben startade med 50 aktiva – i dag har den över 300 medlemmar, 12 tränare och en lång väntelista.
“Jag ville skapa en klubb där både tränare och aktiva trivs”
Med sig in i klubbbygget tog Frida tydliga idéer om hur hon ville driva verksamheten.
– Jag skrev ner min filosofi och värderingar direkt. Klubben skulle fungera kring tränarna – de ska känna sig inspirerade och uppskattade. Därför är det ett betalt timarbete, med krav på utbildning och planering.
– Jag möttes av mycket kritik – det stämde inte med traditionerna. Men i dag har flera föreningar i Genève börjat ta efter.
“Att vara kvinna och utlänning har varit den största utmaningen”
Resan har kantats av motgångar – inte minst på grund av Fridas kön och bakgrund.
– Att vara kvinna och dessutom utlänning har gjort att jag ibland betraktas som mindre kompetent. Jag har blivit ifrågasatt, kallad dominant och fått höra att det är dags att lämna över till en man.
Men hon har inte gett upp.
– Min envishet och tron på att jag gör något bra har hållit mig kvar. Jag skapar en trygg plats där barn och unga kan växa, utmanas och förbereda sig för livet.
“Vi bygger på kvalitet, respekt, passion och service”
Hennes klubb har lika många tjejer som killar, och träningen sker tillsammans.
– Det fungerar väldigt bra. Genève är en internationell stad, så det har varit naturligt med en multikulturell och inkluderande miljö.
“Allt är möjligt – om du vill och är beredd att kämpa”
Till kvinnor som bär på en dröm om att ta en ledarroll inom idrotten, har Frida ett tydligt budskap:
– Allt är möjligt. Men du behöver en tydlig idé, mod, utbildning och tålamod. Du måste vara beredd att jobba hårt.
“Utbildning är avgörande – och man blir aldrig fullärd”
Som tränare i över två decennier vet Frida att utveckling tar tid – och aldrig tar slut.
– Det tar tid att bli bra. Men det är också det som är så fantastiskt – jag lär mig nya saker varje vecka. Det här arbetet ger så mycket tillbaka. För mig är det meningen med hela livet.