Åsa Karlsson, förbundskapten för damlandslaget i innebandy, lever sin dröm.

När hon själv la klubban på hyllan så var hennes stora mål att bli just förbundskapten för damlandslaget i innebandy – nu är hon inne på sitt sjätte år.

– Det har krävts hårt jobb, envishet, nyfikenhet, aldrig vara nöjd, att hela tiden vilja utvecklas, inta ny kunskap, inte vara rädd att inse att man inte kan vara bäst på allt, hjälp och se till att om ge sig med grymma och kunniga kollegor, berättar Åsa Karlsson.

Teamwork och ha kul på jobbet är något som Åsa också lyfter som viktiga delar som bidragit till att hon är där hon är idag.

Åsa började själv spela innebandy 1984 och avslutade karriären som spelare 2001. Redan som spelare så ville hon vara med och påverka – hon var lagkapten i de lag hon spelade i och hade åsikter om det mesta vilket var både på gott och ont, men som i slutändan var det som ledde henne in på ledarsidan och innebandylandslaget.

– Som tränare skulle jag beskriva mig själv som kunnig, erfaren, lyhörd, nyfiken och tycker det är viktigt att se människan bakom spelaren. Mår spelaren bra utanför sargen så presterar hon bra innanför.

För Åsa är det viktigt att sätta individerna som hon tränar i fokus. Hennes målsättning är att alltid göra sitt bästa och ge spelarna rätt förutsättningar för att utvecklas både som lag och på individuell nivå. I hennes tränarstab omger hon sig gärna med kollegor som ser saker på olika sätt – en mix av kvinnor och män är enligt Åsa den bästa kombinationen. Men idag finns det fortfarande få kvinnliga elittränare.

– Jag tror att en av anledningarna till att det är ovanligt med kvinnliga tränare inom elitidrotten kan vara för att vi kvinnor inte tror att vi är tillräckligt bra. Att vi inte litar på oss själva och att vi är hårda mot oss själva när vi ser oss i spegeln och säger till spegelbilden ”jag kan ju inte det där så då ska jag nog tacka nej”. Varför säger vi inte, istället ”jag kan ju inte detta men det får jag lära mig, klart jag fixar det och tackar glatt ja”. Jag tycker att vi måste bli modigare och ta för oss. Vi är bra och vi måste bli bättre att berömma oss själva och ta emot beröm.

Åsa har en gedigen ryggsäck med erfarenhet då hon själv spelat på elitnivå i två idrotter, fotboll och innebandy under samma tid, från 1984–1994. Som spelare i innebandy vann hon sju SM-guld samt ett VM-guld. Som förbundskapten har hon vunnit VM-guld med Sverige både 2019 och 2021. Hon hoppas att fler kvinnor väljer att bli elittränare.

– Mitt råd till dig som vill bli elittränare är att tro på dig själv och ta för dig, får du frågan om att träna ett elitlag, ta chansen. Tänk inte på vad du inte kan utan se möjligheterna och anta utmaningen. Ta hjälp och se till att du har bra kollegor runt omkring dig som är experter inom olika områden, man kan inte vara bäst på allt. Och framförallt, se till att ni har kul ihop och stöttar varandra, då kommer ni också utvecklas tillsammans.

Foto: Åsa Karlsson

Skriv en kommentar