En friidrottare som blev tränare och mentor

Hur friidrottaren blev tränare och mentor

Nadja Casadei, erfaren friidrottstränare och tidigare elitidrottare, har genom sin resa från tävlingsbanorna till tränarrollen utvecklat en unik förståelse för vad som krävs för att nå framgång inom sporten. Hennes egna erfarenheter som elitidrottare har format hennes sätt att coacha, och hon delar med sig av sina tankar kring träning, mental styrka och ledarskap.

Att coacha utifrån egna erfarenheter

Nadja betonar hur hennes bakgrund som elitidrottare påverkar hennes sätt att coacha. ”Min egen karriär har betytt väldigt mycket för mig i det jobb jag gör nu med mina atleter,” säger hon. Erfarenheterna från att tävla på hög nivå ger henne en djupare insikt och en trovärdighet som är svår att förvärva enbart genom teori. ”Vissa saker är svåra att läsa sig till,” tillägger hon, och beskriver hur hennes tidigare coach, Leif Robertsson, spelade en avgörande roll i hennes egen utveckling – en prestigelös och tillitsfull mentor som hon strävar efter att vara för sina atleter idag.

Mentala verktyg för att hantera motgångar

Att hantera motgångar och press är en central del av idrottslivet. Nadja förklarar att hon uppmuntrar sina atleter att inte fly från pressen, utan att omfamna den. ”Jag brukar uppmuntra att känna pressen och låta den vara där, och sen köra och se hur bra man kan vara med press på sig,” förklarar hon. Att misslyckas är inget farligt – det är en naturlig del av processen, och genom att försöka, oavsett rädsla eller osäkerhet, lär sig atleterna och kan gå vidare.

Friidrottsträningens utveckling

Trots att vissa delar av träningen har förändrats genom åren, tycker Nadja att mycket är sig likt. ”Det är lopp och hopp och styrka, precis som förut,” konstaterar hon. Hon har dock implementerat vissa nya övningar, som statisk träning, men betonar att grunderna inom friidrottsträning består. För att hålla sig uppdaterad med de senaste metoderna läser hon mycket och utbyter erfarenheter med andra tränare, driven av en ständig nyfikenhet.

Många minnesvärda ögonblick

När hon reflekterar över sin egen karriär, är ett av de mest minnesvärda ögonblicken när hon kvalificerade sig till VM under Europacupen. Efter att ha stukat foten tidigt i tävlingen och kämpat sig genom flera grenar, var hon tvungen att sätta ett personligt rekord på 800 meter för att lyckas. ”Den tävlingen fick mig att inse att rädsla och trötthet går att manövrera och hantera,” minns hon. Hennes coach, som stod lugnt vid hennes sida när pressen var som störst, lärde henne värdet av att ha en stabil och pålitlig mentor i svåra situationer – en lärdom hon nu förmedlar vidare.

Egenskaperna hos en bra coach

En bra coach ska vara noggrann, lyhörd och uthållig, menar Nadja. Lyhördhet är avgörande, eftersom en coach aldrig kan känna eller uppleva det samma som atleten. ”Genom att lyssna kan du snabbt lägga om träning när det behövs,” förklarar hon. Hon framhåller också vikten av att coachen alltid vill sina atleters bästa och visar detta i alla sina handlingar.

Drömmar som tränare

Nadja har ingen enskild stor dröm som tränare, men hon har förhoppningar. ”Jag hoppas få vara en av anledningarna till att mina aktiva når dit de vill,” säger hon. Hon ser sitt tränarskap som ett samarbete där hon kan bidra till att atleterna når sina mål och utvecklas på ett sätt de själva längtar efter.

Råd till unga tränare

Till unga tränare och ledare ger Nadja rådet att våga erkänna att de inte kan allt. Att vara öppen för att lära och se tränarrollen som ett partnerskap med den aktive är nyckeln. ”Det känns lätt om du vet ditt ’varför’,” förklarar hon, och betonar vikten av att förstå varför man använder vissa träningsmetoder och råd.

Fler kvinnliga elitcoacher

För att få fram fler kvinnliga elitcoacher tror Nadja att det krävs att man aktivt lyfter fram de kvinnliga tränare som redan finns. ”Många har knappt en aning om att ’tjejer kan coacha inom sport’,” säger hon, och föreslår att man kan införa krav på könsfördelning i landslagsstaber för att bana väg för fler kvinnor i tränarroller.

Skriv en kommentar