Emma Martner, trebarnsmamma och förbundskapten för svenska juniorlandslaget i orientering, är en person som lyckas kombinera flera krävande roller med en imponerande struktur och passion. Utöver sitt ledarskap inom orienteringen är Emma utbildad dietist, vilket ger henne en bred förståelse för både den fysiska och mentala hälsan hos idrottare. I den här artikeln delar Emma med sig av sina erfarenheter och insikter om ledarskap, motivation och att hitta balans i ett hektiskt liv.
Ledarskapsfilosofi präglad av tillit och tydlighet
När Emma beskriver sin ledarskapsfilosofi lyfter hon fram fem nyckelord: tillit, trygghet, tydlighet, glädje och kommunikation. ”Om vi är trygga i miljön och trivs i situationen vågar vi mer och ökar våra möjligheter att prestera,” säger hon. För Emma är det avgörande att skapa en atmosfär där idrottarna känner sig sedda och hörda. ”För att skapa tillit krävs nyfikenhet och bra kommunikation,” fortsätter hon och påpekar att just tydlighet och kommunikationen är något hon har utvecklat under sin tid som förbundskapten. ”Jag har lärt mig att våga stå för mina åsikter och tankar ännu mer.”
Utmaningen att coacha unga elitidrottare
Att coacha unga elitidrottare innebär speciella utmaningar, enligt Emma. Hon menar att en av de största svårigheterna är att få ungdomarna att tänka långsiktigt och se helheten i sin utveckling. ”Det är lätt att fastna i detaljer eller vilja göra allt på en gång,” förklarar hon. Här ser hon ledarnas roll som ett viktigt stöd, ibland behöver de hjälpa idrottarna att ”dra i handbromsen” och tänka på sin långsiktiga utveckling.
Drömmen om framtiden
På frågan om vad som är hennes största dröm som tränare funderar Emma ett tag innan hon svarar: ”Oj, svår fråga. Med en fot i ledarvärlden och en som dietist får vi se var framtiden tar mig.” Det är tydligt att hennes två yrkesroller kan öppna upp för flera olika karriärvägar.
Att balansera familjeliv och ledarskap
Som trebarnsmamma och förbundskapten för ett elitlandslag är vardagen en ständig balansgång. För Emma handlar allt om planering och flexibilitet. ”Planering, planering, planering. Och också flexibilitet,” säger hon med ett leende. Hon betonar också vikten av att kunna vara helt av och på, både för sitt eget välmående och för att kunna vara närvarande med sin familj. ”Min egen träning är bästa egentiden. Och att göra roliga saker med barnen och vara fullt närvarande i det ger mig också energi,” berättar hon.
Råd till unga ledare: Våga vara nyfiken
För unga ledare som drömmer om att en dag ta sig till en liknande roll som hennes har Emma ett tydligt råd: ”Våga vara nyfiken!” Hon förklarar att det handlar om att vara öppen, våga testa nya saker och inte begränsas av tankar som ”jag kan inte”. ”Vi klarar mer än vi tror,” säger hon och uppmuntrar unga ledare att ställa frågor och söka svar. ”Det finns inga dumma frågor,” avslutar hon.